Weź makaron, tuńczyka i proste dodatki. Ta pyszna sałatka jest gotowa w kwadrans

Dodano:
Sałatka makaronowa z tuńczykiem Źródło: Shutterstock / BBA Photography
Sałatka makaronowa z tuńczykiem, to bez wątpienia sałatkowy klasyk. Nasza propozycja to sałatka z prostymi i smacznymi dodatkami.

Można powiedzieć, że jeśli masz w domu paczkę makaronu i puszkę tuńczyka, to masz gotowe danie. Możesz połączyć te dwa składniki na wiele sposobów, zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Nasza propozycja na dziś to szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem i chrupiącymi warzywami.

Jak zrobić sałatkę makaronową z tuńczykiem?

Do sałatki możesz wykorzystać makaron o dowolnym kształcie. Może to być pióra, ale będą pasowały także świderki, kokardki, kolanka czy muszelki. Jeśli masz już ugotowany makaron, przyrządzenie sałatki zajmie dosłownie kilka chwil.

W przepisie proponujemy tuńczyka w oleju. Chodzi o to, aby olej również dodać do sałatki. Po wymieszaniu razem z sokiem z cytryny stworzy smaczny duet. Jeśli chcesz, możesz do sałatki dodać tuńczyka w sosie własnym lub tuńczyka w wodzie. Wówczas odsącz go z zalewy, ale dodaj do sałatki także oliwę z oliwek lub olej, np. dobry olej rzepakowy.

Do sałatki dorzucamy również natkę pietruszki, która zawsze dobrze komponuje się z rybą, oraz dwa chrupiące warzywa, które jednocześnie dodadzą całemu daniu kolorów: czerwoną paprykę i rzodkiewkę. I tu od razu rada: jeśli masz rzodkiewkę z ładnymi, świeżymi, zielonymi listkami, też możesz je wkroić do sałatki. Liście rzodkiewki są smaczne i bardzo zdrowe.

Przepis: Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Pyszna i pożywna sałatka.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
321 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g makaronu
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMakaron ugotuj i wystudź. Paprykę i rzodkiewkę pokrój, pietruszkę posiekaj.
  2. Robienie sałatkiW misce wymieszaj makaron, tuńczyka, warzywa i zieleninę. Skrop wszystko sokiem z połowy cytryny, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.

Gotową sałatkę możesz dodatkowo posypać czymś chrupiącym, np. prażonymi ziarnami słonecznika albo orzechami włoskimi. Danie można też udekorować kwiatami jadalnymi (patrz zdjęcie), np. bratkami, fiołkami albo stokrotkami.

Inne pomysły na sałatkę makaronową z tuńczykiem

Do sałatki można i warto dodawać też inne warzywa. Po prostu zobacz, co masz pod ręką i śmiało dodaj do sałatki. Może to być np. starta marchewka, seler naciowy, liście szpinaku, rukola, ale też kukurydza z puszki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...